Indrukwekkend torent De Zalmhaven uit boven de Maas en de stad Rotterdam. Met een hoogte van 215 meter is dit het hoogste woongebouw van de Benelux. Dit is wonen op niveau. Voor Huysinc was het plaatsen van 200 keukens voor de huurappartementen het neusje van de spreekwoordelijke zalm.
Logistieke uitdaging
Huysinc – destijds nog Van Wanrooij Warenhuys - leverde voor de 200 huurappartementen in de drie torens de keukens. Zelfs voor Theo Vogels, die al jaren in de keukenwereld werkt, was dit een uniek project. “Woontorens vragen om een andere aanpak dan rijwoningen. Je hebt te maken met opleveringen per verdieping en je bent sterk afhankelijk van het verticale transport. De logistiek was onze grootste uitdaging. Via een ticketsysteem werden leveringen aangemeld en liften gereserveerd. Dat bepaalde de snelheid waarmee we keukens konden plaatsen.”
“200 keukens plaatsen in een 215 meter hoge toren, vraagt om een andere aanpak”
Theo Vogels, coördinator montagekwaliteit keukens
Snel schakelen door goede samenwerking
Amvest en Huysinc hebben bij eerdere projecten al samengewerkt. Edwin: “De combinatie van de lange relatie, de juiste prijskwaliteitverhouding en de goede service is voor ons doorslaggevend geweest om wederom samen te werken. Het fijne aan Huysinc is dat het een platte organisatie is. Er is geen anonieme helpdesk en ik word niet opgezadeld met een accountmanager die ik niet ken. Snel kunnen schakelen biedt zekerheid. De 200 huurwoningen moesten gefaseerd en woonklaar worden opgeleverd. Er was geen tijd voor vertraging. Huysinc kon mee in het tempo dat wij vroegen.”
Diversiteit in keukenopstellingen
Voor de huurappartementen zijn zeven verschillende keukenopstellingen ontworpen. Edwin: “Eerst heeft de architect per appartement een voorstel gedaan voor de positionering van de keuken met een installatieplan. Vervolgens heeft Huysinc samen met ons gekeken naar het ontwerp. Van hoekkeukens tot rechte opstellingen en keukens met een kookeiland. Allemaal in dezelfde stijl: donker keukenblad, witte kastjes en dezelfde kwaliteit inbouwapparatuur. Voor de verhuurder van de woningen is dat prettig. Als er een keer een apparaat defect is, weet iedereen om welk type het gaat.”
Modelwoning als montagestandaard
Om de kwaliteit van de keukens te waarborgen werd een modelwoning ingericht. Hoe moet het blad gekit worden? Zitten de stopcontacten op de juiste plek? Voldoet de afwerking? “Dat soort details zijn vooraf afgetikt, zodat we die discussie gaandeweg niet meer hoefden te voeren”, zegt Theo. “We hebben iedere woning opnieuw ingemeten. De ervaring leert dat er in de praktijk altijd afwijkingen zijn. Zo voorkwamen we dat een monteur met spullen in een woning stond die niet pasten. De modelwoning diende als montagestandaard voor onze monteurs. Zij wisten precies wat er gedaan moest worden.”
Het resultaat? Nul opleverpunten
“De keukens leverden we op zonder opleverpunten. Wij waren in principe de laatste leverancier in de woning. De vloer lag er al in en de wanden waren afgewerkt. Als we een keuken plaatsten, zorgden we dat deze helemaal gereed was. Het was onwenselijk dat onze monteurs achteraf nog bij huurders langs moesten gaan. Gelijk na montage droegen we de verantwoordelijkheid over aan de aannemer en meldden we apparatuur aan bij onze leverancier.”
“Het was hier gewoon geen kommer en kwel”, besluit Edwin. “In de voorbereiding was alles tot in de puntjes geregeld. Dat betaalde zich in de laatste fase uit. De torenhoge verwachtingen zijn waargemaakt.”